Pasageri necuvântători: Cum se transportă în siguranță animalele de companie?

Când se pune problema luării la bord a animalelor de companie, mulți dintre conducătorii auto nu acordă importanța cuvenită acestui lucru. Există accesorii concepute în scopul respectiv, potrivite cu diverse tipuri de vehicule și feluri de animale.

Citește și:

Noua mașină a lui Vladimir Putin

Transalpina se închide

Cum faci să iei 9000 de lei de la Primărie!

Iată noul Duster Pick-up!

Noul BMW X5 are deja 100 de comenzi în România

Poliția Română are autospeciale noi: Ce dotări au?

Ce riști dacă nu ai scaun special pentru copii?

Simulatorul auto folosit de Michael Schumacher este de vânzare

 

Câine în mașină, ușă închisă – pornim la drum! O tură scurtă pentru cumpărăturile de zi cu zi, un drum până la veterinar sau un picnic la lac cu familia – pare ceva ușor, mai ales atunci când sunt neglijate condi]iile de siguranță ale animalelor de companie în perspectiva unei călătorii rutiere. Pe cât de ridicolă ar putea să pară chestiunea fixării pe un loc anume în mașină a unui câine chihuahua, pe atât de reală este problema acestuia în cazul unui impact la viteza de 50 km/h. Animalul în cauză se va comporta atunci asemenea unui proiectil de 20 kg care străbate habitaclul, acționând cu o forță de 50 de ori mai mare decât cea a greutății sale normale. Adoptarea unor elemente de securitate ar face o diferență majoră în cazul unei situații critice.

Cuștile mici de transport reprezintă o opțiune extrem de populară. Dacă un câine poate sta comod în interior, ele constituie soluția cea mai convenabilă. Și aici intervin câteva subtilități de siguranță: textura și duritatea materialului din care este făcută cușca, forma și gabaritul său, posibilitățile de ancorare. Există tot felul de variante, de la cutii de plastic simple, având doar un mâner pe partea de sus, și până la cuști metalice ușoare care oferă puncte de prindere. Acestea protejează animalul spre a nu fi aruncat și lovit prin mașină, în același timp favorizând și intervenția serviciilor de urgență, care nu vor trebui să se ferească de un animal speriat, dezorientat și liber în habitaclu. Cutiile mici (potrivite, de exemplu, pisicilor sau iepurilor) pot fi ancorate de mâner pe bancheta din spate, folosindu-se centura de siguranță și/sau un sistem propriu de chingi.

Câinii mai mari pot fi ținuți în cuștile ancorate în portbagaj fără a li se pune botniță. În principiu, ei ajung destul de curând să aprecieze aceste cuști ca fiind un teritoriu comod și sigur. O pătură moale, jucăria preferată sau orice alt obiect mic pe care animalul îl apreciază poate face ambianța mai plăcută pentru toată lumea. Dacă animalul nu are rău de mașină, o mică gustare administrată înaintea plecării la drum va prinde bine. Mai departe de atât, lucrurile s-ar complica deja în mod inutil.

Există și posibilitatea de a pune câinele în portbagajul unui automobil de tip break fără cușcă, dar atunci va fi necesară montarea unei grile metalice de separare în zona spătarului banchetei. În cazul achiziționării unui astfel de dispozitiv, acordați mare atenție calității constructive și compatibilității cu modelul de automobil în care va trebui să fie instalat. Plasele din materiale flexibile mai mult sau mai puțin elastice nu sunt recomandate din două motive. Primul: posibilitatea concentrării unei sarcini mari într-un punct (ceea ce duce la cedarea plasei), cel de-al doilea: animalul își poate prinde membrele sau gâtul în ochiurile plasei, rezultând un risc suplimentar.

Pentru animalele patrupede de diverse talii mai există și hamuri – o soluție ieftină și mai puțin dificilă de utilizat. De obicei, acestea dispun de catarame asemănătoare cu ale centurilor de siguranță. De reținut: nu folosiți niciodată o zgardă ancorabilă, aceasta prezentând pericol de strangulare. Sistemul de centuri care limitează libertatea hamului ar trebui să fie reglat cât mai din scurt, astfel încât animalul să nu stea în condiții de disconfort, dar nici oamenii din mașină să nu fie expuși în cazul unor mișcări surprinzătoare din partea sa. Oricum, preferabil ar fi ca alături de animal să se așeze o persoană care îi este familiară.

Pentru animalele patrupede mici sunt disponibile și un fel de scaune care se pot fixa asemenea scaunelor pentru copii, prin utilizarea punctelor de ancorare Iso-fix cu care este dotat automobilul. Nu numai că acestea oferă un bun confort, dar asigură pentru animal și un grad ridicat de protecție, fără să mai adăugăm că protejează tapițeria și alte elemente de finisare interioară de blană căzută, deteriorări și zgârieturi.

Viețuitoarele mici, de felul hamsterilor și al porcușorilor de Guinea, ar trebui să fie transportate în cuști de mici dimensiuni. Aceste animale, cu cât au în interiorul cuștii un spațiu mai mic comparativ cu dimensiunile lor, cu atât sunt mai ferite de leziuni. La fel trebuie să fie tratate și păsările, mai ales în cazul unor călătorii scurte. La călătorii lungi, se pot folosi colivii cu accesoriile reduse la minimum.

Vrei cumva să-ți iei peștișorul auriu la drum? Asta nu se recomandă. Oricum, pe distanțe scurte sau când e neapărat necesar (de exemplu, de la pet-shop spre acvariul de acasă), peștii pot fi ținuți fără probleme în pungi umplute cu apă.

Sfatul nostru

Dincolo de toate cele, când la bord se află un animal, mașina trebuie parcată la umbră și cu un geam măcar puțin deschis. În mod special vara, câinii care sunt lăsați să aștepte în mașină pot avea probleme grave de oxigenare. Pentru drum lung, nu uitați să echipați mașina cu dispozitive de umbrire a ferestrelor și să faceți pauze relativ dese.

Adaugă un comentariu