La mulți ani, Marin Dumitrescu! Legendarul pilot a împlinit 100 de ani

Simbol al motorsportului românesc, Marin Dumitrescu a doborât record după record în cariera sa de peste 30 de ani și a rămas în istorie ca un pionier al raliului românesc. Născut pe 19 ianuarie 1919 în comuna Comani, județul Olt, legendarul pilot împlinește astăzi 100 de ani.

Totul a început în 1948, când Dumitrescu a debutat în cursele de viteză pe circuit, cu Jeep-uri modificate. Era primul pas înspre o carieră strălucită întinsă pe trei decenii, timp în care pilotul a făcut senzație într-o varietate de competiții.

De la curse de motociclism până la raliu, Marin Dumitrescu a cucerit 36 de titluri de campion național. Almanahul Sportul îl descria în 1973 ca fiind „adunătorul tuturor titlurilor de campion absolut la coastă şi circuit’.

 

Citește și…

Curtea Constituțională: radarele nu vor fi presemnalizate

Record mondial: cum arată cea mai lungă mașină construită vreodată

Dacia Duster Charisma: o nouă ediție specială a SUV-ului românesc

Dacia: mașină electrică pentru toate buzunarele

Cod Rutier 2019: Ce vei păți dacă ești prins butonând telefonul la volan

Impozit auto 2019: cât trebuie să plătim și până când

Când poți conduce după ce ai consumat alcool

 

Pe lângă medaliile obținute pentru viteză și îndemânare, a intrat în istorie ca primul mecanic auto care să pregătească o mașină românească pentru curse. El este părintele Daciei 1300 Speciale nr. 1, care atingea 170 km/h. Cu acest model a cucerit în 1976 ultimul său titlu: Campion Naţional Clasa VI în campionatul de viteză în coastă.

În 2011, la propunerea asociației Retromobil Club România, lui Marin Dumitrescu i s-a conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Distincția i-a fost acordată prin decret prezidențial „în semn de apreciere deosebită pentru întreaga sa activitate, pentru eforturile susținute de a promova automobilismul sportiv românesc’.

La mulți ani, Marin Dumitrescu!

 

Sursa foto: capturi ecran YouTube/MotorVlog TV, YouTube/BMW Romania

Adaugă un comentariu