Cod Rutier 2019. Ce vei păți dacă ești prins butonând telefonul la volan

Un nou proiect de lege țintește să sporească atenția șoferilor, prin sancțiuni dure aplicate celor care folosesc telefonul mobil sau tableta în timp ce conduc.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat astăzi în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență privind circulația pe drumurile publice, OUG nr. 195/2002. Conform unui comunicat al MAI, proiectul de act normativ propune: „Interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)’.

 

Citește și…

Dacia se pregătește să lanseze mașina electrică pentru toate buzunarele

Impozit auto 2019: cât trebuie să plătim și care este termenul-limită

Toyota Guardian este sistemul de siguranță care nu te lasă să faci accident

Hyundai redefinește termenul „off-road’. A creat mașina cu picioare

Tinerii din medii defavorizate pot urma gratuit școala de șoferi

Lamborghini Huracán EVO: Nu e doar un simplu facelift

Producție record pentru Duster: 2018 a fost un an bun pentru Uzina Dacia de la Mioveni

Găsite într-o hală din Bulgaria: 11 BMW Seria 5 E34 cu zero kilometri

 

Nerespectarea legii va atrage suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de zile, 6 puncte de penalizare și 9 până la 20 puncte-amendă (clasa a IV-a). Valoarea unui punct-amendă este de 145 RON. Așadar, vorbim despre amenzi de 1.300 lei până la 2.900 lei.

În momentul de față, legea nu interzice concret utilizarea tabletelor în timpul condusului. OUG 195/2002, Art. 36, alineatul 3 prevede următoarele: „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»’. De asemenea, Art. 100 (1), alineatul 10 prevede o amendă prevăzută în clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amendă) pentru „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere’.

Șoferii nu sunt singurii vizați de proiectul de lege, ci și bicicliștii: „sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere’, se arată în comunicatul MAI.

Proiectul va fi supus dezbaterii publice timp de 20 de zile, după care va fi adoptat de Guvern. Ulterior, va fi trimis Parlamentului pentru votul final. Legea va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

Sursa foto: 123RF.com

Adaugă un comentariu