W Series debutează în 2019: Un campionat doar pentru femei

Lumea auto va avea un nou campionat de monoposturi începând cu anul 2019: W Series.

Acesta este menit să ajute piloții de sex feminin să ajung cât mai departe în motorsport, în speranța obținerii unui echilibru în acest domeniu. Practic, organizatorii W Series speră să găsească noi talente în domeniu care să ajungă într-o zi în Formula 1 și în alte ramuri de top ale sportului cu motor, cum ar fi campionatul WRC, cursele de anduranță și multe altele.

Citește și:

Program de vouchere de 9000 de lei pentru mașini noi

Neatenția la volan e sport național

Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci?

De ce trebuie să rotim anvelopele la schimbul periodic?

Salonul Auto București și Accesorii 2018 și-a deschis porțile! Galerie foto exclusivă

Mercedes-Benz C300de: consum mixt de doar 1.6 l/100 km

Tesla Model 3 este cea mai sigură mașină din lume

 

Printre cei care vor instrui și ajuta concurentele selectate se numără David Coulthard și Adrian Newey. Partea cea mai interesantă este faptul că accesul în acest campionat este gratuit, iar concurentele vor fi alese în urma unui proces de selecție care implică probe practice și teste în simulator. Abia apoi vor ajunge să fie instruite de cele două nume sonore din Formula 1.

Scopul proiectului este să le aducă pe cele 20 de concurente din acest campionat la un nivel suficient de înalt încât unele dintre ele să ajungă să alerge în Formula 1. Prin eliminarea necesității unei sponsorizări, organizatorii sper să atragă cele mai talentate femei în W Series. Fondul pentru premii a atins suma de 1.5 milioane de dolari.

Încă nu au fost anunțate circuitele din Europa pe care se va derula W Series, dar organizatorii afirmă că acestea au istorie în competițiile de Formula 1. Urmează ca acest campionat să ajungă în Asia și în Statele Unite ale Americii.

Acest campionat este văzut de organizatori drept o șansă în plus pentru femei în motorsport, însă criticii săi spun că are efectul opus, deoarece nu le permite acestora să concureze direct cu bărbații. Un campionat separat pentru femei este justificabil în alte sporturi, de la tenis până la probele de olimpiadă, însă timpul ne-a demonstrat că barbații nu merită exclusivitate în sporturile cu motor.

Cei care critică W Series susțin că banii pentru acest campionat ar fi fost mai utili femeilor care sunt deja implicate în motorsport și au nevoie de sponsori. Rămâne de văzut dacă acest campionat va reuși să ne dea încă o Michele Mouton în WRC și o femeie care să lase o amprentă puternică în Formula 1.

 

Adaugă un comentariu