Aston Martin Valkyrie are cel mai puternic motor aspirat din lume

Englezii de la Aston Martin au prezentat cel mai puternic motor aspirat din lume. Vorbim despre unitatea care va fi construită în serie și va ajunge sub capota lui Valkyrie, un model care va avea drept de circulație pe drumurile publice.

Motorizarea cea nouă dezvoltă impresionanta putere de 1.013 CP, fără să aibă compresor mecanic sau turbosuflantă. Desigur, cilindreea este pe măsură: are 6.5 litri acest motor, iar el poate atinge la fel de impresionanta turație maximă de 11.100 de rotații pe minut. Reprezentanții Cosworth au precizat că această unitate poate urca în realitate până la 11.400 de rotații pe minut, unde va fi întreruptă alimentarea cu carburant, pe când la 11.200 de rotații pe minut apare o limitare mai blândă a turației maxime.

Citește și…

Skoda Kodiaq RS debutează în România 

Accidentele rutiere ucid 1.35 milioane de oameni pe an

Nici Mercedes-Benz nu s-a gândit la asta! Ford patentează centurile încălzite

Pericol pentru circulație: podul peste Argeș de la Adunatii Copaceni

Un record inedit în SUA: 1.6 milioane de kilometri cu un Hyundai Elantra

Skoda Scala se prezintă: Înlocuitorul lui Rapid e gata de debut

Second-hand | Mazda CX-5 de la 12.000 de euro: Tinerețe fără bătrânețe

Cele mai frecvente motive pentru care autoturismul tău refuză să pornească

 

Puterea maximă este atinsă la 10.500 de rotații pe minut, pe când cuplul maxim este asigurat la 7.000 rpm. Apropo, valoarea cuplului maxim este de 740 Nm. Aceste valori sunt absolut impresionante pentru o motorizare dezvoltată pentru a fi în concordanță cu normele de mediu.

Cei 12 cilindri sunt amplasați într-un V de 65 de grade și motorul rezultat cântărește doar 206 kilograme. Spre comparație, motorul V10 de 3.0 litri realizat de Cosworth pentru Formula 1 pe vremea când aceste propulsoare erau folosite în Marele Circ avea o masă de 97 de kilograme, însă Cosworth estimează că o versiune de 6.5 litri a acelui motor din Formula 1 ar ajunge să cântărească 210 kilograme, adică cu patru mai multe decât va avea motorul lui Aston Martin Valkyrie.

De parcă nu ar fi suficient cel mai puternic motor aspirat din lume, Aston Martin Valkyrie va avea și un sistem hibrid care va include mai multe motoare electrice. Acestea vor ajuta hypercarul britanic să accelereze și mai rapid și vor compensa situațiile în care motorul aspirat nu va fi în cea mai bună poziție pentru a livra performanțe maxime.

Transmisia lui Valkyrie este construită de Ricardo, aceeași companie care producea cutia de viteze a lui Veyron, iar de proiectarea sa este responsabil ingeniosul Adrian Newey, Chief Technical Officer pentru echipa Red Bull Racing. Cutia de viteze secvențială va avea un singur ambreiaj.

Aston Martin are deja clienți pentru toate cele 150 de exemplare ale lui Valkyrie. Fiecare unitate a avut un preț de pornire de 3.2 milioane de dolari, iar primele unități vor fi livrate în prima parte a lui 2019. Reprezentanții Cosworth au declarat că se așteaptă ca acest motor să funcționeze în condiții optime vreme de cel mult 100.000 de kilometri. După acel moment, ei recomandă o inspecție generală a motorului pentru a putea certifica faptul că pot asigura în continuare resursele promise.

Spre comparație, Mercedes-AMG Project One va avea un motor V6 de 1.6 litri derivat din cel utilizat în Formula 1, fiind cât se poate de apropiat de acesta. Reprezentanții Mercedes-AMG au declarat că acel motor va necesita o revizie generală în jurul pragului de 50.000 de kilometri. Deși aceste valori par mici în raport cu fiabilitatea asigurată de alte motoare utilizate de autoturisme de serie mare, trebuie să luăm în calcul faptul că majoritatea clienților nu vor atinge asemenea rulaje cu ale lor hypercaruri.

Adaugă un comentariu