Autostrada A8 a fost votată: Ce urmează pentru Autostrada Târgu Mureș-Iași?

Autostrada A8 a primit o lege în Parlament și proiectul său a fost votat astăzi, iar 261 dintre aleși au fost pentru. 

Supranumită Autostrada Unirii, A8 va lega Iașiul de Târgu Mureș, ceea ce le-ar aduce cetățenilor din nord-estul țării o legătură mult-dorită cu Vestul. Încă din lege, noua autostradă va fi de 320 de kilometri și va include un pod peste Prut, care va duce autostrada până la vama Ungheni, în Republica Moldova.

Citește și:

Cel mai scump loc de parcare din România

Proiect: Suspendarea permisului de conducere la 45 de puncte

Noi oferte ANAF: Ce mașini sunt de vânzare în noiembrie?

În urmărirea Contelui Dracula

Se scumpește RCA!

Modificare majoră pentru Prima Mașină

O nouă țeapă circulă prin SMS

Ce trebuie să știi despre noua taxă auto

Câți români au rămas fără carnet anul acesta

Jantă de aluminiu sau de oțel?

 

 

Practic, investiția aceasta îi va ajuta și pe vecinii de peste Prut să ajungă mai ușor la noi cu mașina sau să călătorească mai departe înspre Vest. Din păcate, această lege n-a făcut și o autostradă peste noapte, ci doar o decizie care cimentează posibilitatea construirii acestei autostrăzi odată ce va fi decisă modalitatea de finanțare a construcției.

În prezent, sunt trei variante: creditare externă sub forma fondurilor europene, un parteneriat public-privat sau ambele variante de mai sus. Odată cu această lege, Autostrada A8 a plecat din mâinile Comisiei Naționale de Prognoză, care se concentra pe un parteneriat public-privat care nu a avut încă un rezultat, în mâinile Ministerului Transporturilor.

La 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, vor porni procedurile necesare pentru ca această autostradă să aibă finanțare și să poată fi organizată o licitație pentru a stabili cine o va construi. În tot acest timp, regiunea de nord-est a țării rămâne una dintre cele mai slab dezvoltate din România și investitorii nu sunt interesați să dezvolte fabrici în acea zonă pe fondul complicațiilor legate de transportul bunurilor care ar putea fi produse în respectivele facilități.

În prima jumătate a acestui an, peste 1.000 de persoane au format o coloană de vehicule care a venit de la Iași pentru a le cere guvernanților o autostradă care să lege Moldova de restul țării. Drumul E85 înregistrează în continuare accidente într-un ritm îngrijorător, iar cetățenii care vor să ajungă în acea regiune au în față o călătorie deosebit de lungă și de periculoasă în lipsa unei autostrăzi.

Adaugă un comentariu