România: 9.900 de șoferi au rămas fără carnet pentru conducere sub influența alcoolului

Peste 9.900 de șoferi au rămas fără carnet după ce au fost prinși de agenții poliției rutiere că au condus sub influența băuturilor alcoolice. Datele sunt doar pentru primele nouă luni ale acestui an în România, însă polițiștii spun că suntem într-o situație mai bună decât eram în aceeași perioadă a lui 2017.

Informația de mai sus a fost anunțată în cadrul unui eveniment concentrat pe riscurile în trafic. În cadrul conferinței, reprezentanții Poliției Rutiere au precizat faptul că numărul controalelor în trafic nu a scăzut față de aceeași perioadă a lui 2017, dar avem mai puțini șoferi care au fost prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice decât aveam anul trecut.

Chiar și așa, avem o medie de 1.100 de conducători auto care rămân fără carnet în fiecare lună pentru că au decis să se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. În total, vorbim despre 9.982 conducători auto lăsați fără carnet în perioada ianuarie-septembrie 2018 din cauza băuturilor alcoolice.

Studiul face parte dintr-un ‘val’ de patru cercetări de piață realizate prin telefon, pe un eșantion de peste 1.000 de adulți care au permis de conducere. Edițiile anterioare au fost derulate în 2008, 2010 și 2014, iar acum avem date proaspete despre cum văd șoferii români traficul, riscurile la care se supun când se urcă la volan și ce atitudine au aceștia față de ceilalți participanți la trafic.

Eșantionul pentru acest studiu a fost de 1.254 de persoane, declară reprezentanții Cult Market Research, responsabili de realizarea studiului susținut financiar de Ursus Breweries. În cadrul acestui studiu, 9% dintre respondenți au declarat că au condus un autovehicul după ce au consumat alcool, pe când 91% susțin că nu au făcut acest lucru vreodată.

Dintre cei care au recunoscut că au condus după ce au consumat băuturi alcoolice, fără a risca să fie sancționați pentru această recunoaștere prin telefon, 58% și-au motivat alegerea prin faptul că au avut de parcurs o distanță mică. Reprezentanții poliției subliniază faptul că orice călătorie este, în esență, o înșiruire de distanțe mici, iar că în România există toleranță zero pentru consumul de alcool la volan.

În cazul în care mai este nevoie să precizăm acest lucru, nu conduceți după ce ați consumat băuturi alcoolice, indiferent cât de puțin ați băut. Alți șoferi care au recunoscut că au condus sub influența alcoolului au declarat că s-au simțit capabili să conducă, ceea ce alte studii au demonstrat deja că este o iluzie dacă acești șoferi s-ar raporta la capacitățile lor de a conduce atunci când nu au alcool în fluxul sangvin.

Citește și:

Jantă de aluminiu sau de oțel: Care este mai rezistentă?

Referendum în București pentru o nouă taxă auto: Când ar putea avea loc

Prețul carburanților s-ar putea plafona în 2019

Sebastien Loeb câștigă în Spania, marcând prima sa victorie în cinci ani

Șapte minute cu Subaru STI pe Transfăgărășan

Proprietarul unei Dacii 1310 a ajuns lefter din pricina amenzilor

Ce riști dacă nu ai scaun special pentru copii?

Cum se fură o Tesla Model S

 

Adaugă un comentariu