Urmările Dieselgate – Foarte puțini români își mai cumpără mașini diesel

Scandalul trucării emisiilor de CO2, poreclit de presă Dieselgate, continuă să afecteze negativ vânzarea de mașini cu motorizare diesel în România. În luna aprilie, astfel de autoturisme au fost vândute într-un procentaj foarte mic, comparativ cu vehiculele pe benzină.

Potrivit datelor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), doar 19,4% dintre mașinile noi comercializate în România luna trecută au motoare diesel. Se constată un declin însemnat față de aprilie 2018, când vehiculele pe motorină aveau o cotă de piață de 29,5%.

La polul opus, piața este dominată de autoturismele pe benzină, care reprezintă 78% din totalul vânzărilor realizate luna trecută. Ponderea acestora a crescut de la 67,8%, procentaj obținut în aprilie 2018.

Din păcate, cererea pentru mașini ecologice este în continuare deosebit de scăzută, pe piața autohtonă. Doar 2,7% dintre autoturismele noi comercializate în România luna trecută sunt fie electrice, fie hibride.

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

De asemenea, APIA precizează că 62% dintre mașinile vândute în țara noastră în perioada ianuarie-aprilie 2019 aparțin unor persoane juridice. Doar 38% au fost achiziționate de persoane fizice.

De ce renunță treptat șoferii la mașini diesel?

Lăsând deoparte scandalul Dieselgate, reticența șoferilor de a opta pentru mașini pe motorină este explicabilă și prin prisma restricțiilor tot mai dure impuse autoturismelor poluante în marile orașe ale Europei. Spre exemplu, autoritățile olandeze au hotărât recent ca mașinile convenționale să fie complet interzise în Amsterdam, începând din 2030.

 

Sursa foto: pexels.com

Adaugă un comentariu