Revine nisipul din Sahara – care sunt efectele fenomenului asupra mașinilor și care este procedura corectă de îndepărtare a acestuia?

Fenomentul nisipului din Sahara a revenit în București. În urma ploii de aseară, toate autoturismele au fost acoperite cu un strat consistent de praf roșiatic. Totuși, de unde provine acest fenomen și care sunt efectele acestuia asupra mașinilor noastre?

Chiar dacă este greu de crezut, praful roșiatic provine de la cel mai mare deșert din lume. Furtunile de nisip din deșertul Sahara, cunoscute pe plan local ca simoom' au început să fie tot mai frecvente. Meteorologii au studiat acest fenomen și au observat că furtunile de praf sunt de zece ori mai dese față de cum erau în anii 1950.

Furtunile de nisip sunt deosebit de violente. Sute de tone de nisip sunt ridicate în atmosferă, iar nisipul este purtat de curenții de aer chiar și la mii de kilometri distanță.

Din fericire, praful saharian care s-a abătut asupra României nu are efecte negative asupra sănătății, deoarece ajunge în cantități mult prea mici pentru a ne îngrijora, dar ne poate afecta mașinile.

Praful roșiatic s-a depus ca o pulbere pe autoturism. Primul pericol la care ne supunem autoturismul este de a zgâria parbrizul și luneta imediat după ce pornim ștergătoarele. Sfatul nostru este de a șterge geamurile cu o cârpă umedă din microfibră. De asemenea, ar trebui șterse și lamelele ștergătoarelor în același mod.

Citește și:

Dacă îți vinzi mașina, autoritățile îți vor înapoia o parte din banii plătiți pe rovinietă

Restituirea taxelor auto – Ministrul Finanțelor anunță un nou termen

Pericolele utilizării telefonului la volan explicate de Adrian Grigore

Călătorie virtuală în timp – Cum arăta o plimbare cu mașina prin București în 1993

Autostrada Soarelui arată ca după bombardament! „Dacă era motociclist, își pierdea viața

Depășire extrem de periculoasă, filmată cu camera de bord – „Alooo, poliţia, unde sunteţi?

Căruță scăpată de sub control, în Bacău! Caii galopează pe cont propriu, pe șosea

 

Imediat după ce au fost șterse geamurile și ștergătoarele, primul drum pe care trebuie să-l facem va fi la spălătorie. Nici să nu vă gândiți să vă spălați mașina cu peria în fața blocului sau la o spălătorie de tip tunel cu perii, deoarece acestea vor antrena particulele de praf și vor acționa ca un șmirghel pentru vopsea.

Sfatul nostru este să mergeți la o spălătorie auto unde se folosesc aparatele de spălat cu presiune (lance). În acest fel, nisipul este îndepărtat fără a zgâria vopseaua.

Acest fenomen a început să fie tot mai întâlnit în România, ceea ce înseamnă că, în timp, și filtrul de aer va ajunge să conțină o cantitate mare de nisip roșiatic, așa că ar fi o idee bună să-l verificați după fiecare astfel de fenomen.

Adaugă un comentariu