Noua taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor

Noua taxă auto

vezi galeria foto

Noua taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule din 2018. Aceștia vor trebui să plătească noua taxă auto chiar dacă au achitat sau nu timbrul de mediu sau altă taxă auto pentru mașină.


Un polițist de la circulație a făcut gestul suprem la înmormântarea Regelui. Toți șoferii l-au lăudat

ASTA E CEA MAI NESIGURĂ MAȘINĂ! E plină România de acest model!

Cine mai e ca el? Toți au râs de posesorul unui Ferrari din București!

„Noua taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au achitat sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxă auto la maşină’, a declarat, Cristian Muntean, preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).


Noua taxă auto se va aplica în funcție de gradul de poluare al autovehiculului. De exemplu, proprietarii mașinilor cu normă de poluare Euro 1 sau Non Euro vor plăti o taxă estimată la 200 de euro pe an.

Bugetul AFM va fi aprobat undeva în martie — aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu știu cum va ieși forma finală a acestei penalități pentru mașinile care vor polua și sper ca, în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri și cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem și o formă finală. Principiul va fi același, adică ‘Poluatorul plătește!' a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.


Fostul șef de la Ferrari, vești despre Michael Schumacher

Avertisment de la fostul șef al ANAF: PSD pregătește blocarea restituirii taxei auto

În schimb, cei care dețin mașini cu normă de poluare Euro 5 și Euro 6 vor achita aproape 50 de euro pe an. Taxele ar putea să fie mai mici odată ce apar noi norme de poluare (Euro 7, Euro 8, n.red), iar cele existente s-ar putea majora.


O șoferiță vrut să-i dea o lecție unui alt bărbat. A pus o frână bruscă însă a ieșit ÎN DECOR

Cum au ascuns comuniștii faptul că 48 de oameni și-au pierdut viața!

 

Noua taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor

 

Nu scapă de plata taxei românii, care s-au grăbit să-și înmatriculeze mașini în acest an. Motivul: cele mai multe dintre mașinile înmatriculate în acest an au norma de poluare Euro 3, Euro 2 și Euro 1, a explicat președintele ASSAI, citat de libertatea.ro


Înlocuirea timbrului de mediu ar putea avea loc în luna martie 2018, înainte de aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Asta a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate pentru aprobarea bugetului pentru 2018.

Și directorul RAR, Cristian Viorel Bucur, declara în luna octombrie a acestui an pentru stirileprotv.ro că aglomerația la centrele Registrului Auto este inutilă pentru că taxa nu va fi plătită la prima înmatriculare, ci şoferii vor achita un impozit, în funcţie de cât poluează maşina.


Și pentru că avem deja confirmarea din două surse sunt șanse foarte mari ca noua taxă auto să apară în această formă în primăvara anului viitor.

Ce costuri vor fi cu noua taxă auto

Spre  exemplu un proprietar care deține un autoturism cu norma de poluare Euro 2  va plăti o taxă de poluare posibil anuală, un impozit anual datorat primăriei de care aparține și va fi obligat să facă și verificarea ITP tot anual dacă mașina e mai veche de 12 ani.

În aceste condiţii sunt şanse foarte mari ca valoarea taxelor care trebuie plătite către statul român să depăşească valoarea autoturismului deţinut!

Dacă vorbim despre un proprietar de autoturim Euro 2 care locuiește în București mai adăugăm și posibilitatea a plăti o taxa specială pentru a trece prin centrul orașului, după cum declara primarul Gabriela Firea.

 

Stickere de 3 lei în locul timbrului de mediu

 

După eliminarea timbrului de mediu, Ministerul a propus şi o soluție prin care șoferii să fie taxați în funcție de norma de poluare, emisiile de CO2 și tipul carburantului folosit. Pe scurt, acea ecovinietă.

După efectuarea ITP-ului, service-ul  va lipi pe parbrizul mașinii un sticker colorat conform normei de poluare din cartea mașinii.

Sticker-ul va costa 3 lei plus manopera (aproximativ 2 lei), iar culorile vor fi stabilite în funcție de norma de poluare. Vehiculele hibride și electrice vor avea și ele stickere specifice.

 

Cum recuperăm taxa auto

 

Taxa auto poate fi recuperată, după ce Monitorul Oficial a publicat modelul de cerere necesar. Persoanele care au dreptul la recuperarea taxei pot acum să depună cererea la Fisc pentru a-și recupera banii.

Guvernul a stabilit, prin act normativ, următorul calendar de rambursare: pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018; pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Pentru primirea banilor, trebuie depusă însă o cerere la sediile ANAF. Nivelul dobânzii va fi cel prevăzut la articolul 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală. Articolul respectiv stabilește că nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Reamintim că în 2014 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxa auto adoptată în 2012 încalcă legislaţia europeană. In motivarea deciziei apare stipulat ca aceasta taxa ‘descurajează punerea în circulaţie a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre’. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că o astfel de taxă impusă pentru maşinile la mâna a doua importate din alte ţări este discriminatorie.

 

Vezi aici: Apartamente de vanzare in Bucuresti

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE