Acest sistem de semaforizare „simte” când vrei să traversezi strada

Semafoarele dotate cu un buton destinat pietonilor, prin care aceștia solicită dreptul de a traversa, tocmai au trecut la următorul nivel. Un grup de savanți austrieci a conceput un sistem de semaforizare care „simte’ intenția pietonului de a traversa, fără a mai fi nevoie ca acesta să apese nimic.

Tehnologia a fost dezvoltată de cercetători ai Institutului de Grafică și Viziune Computerizate, din cadrul Universității din Graz. Folosind un algoritm bazat pe inteligență artificială, semafoarele monitorizează constant (prin senzori și camere video) vehiculele și persoanele care se deplasează pe o suprafață de 9×3 metri în apropiere de acestea. Informațiile vizuale sunt interpretate în timp real, din punct de vedere geometric, astfel că sistemul deduce intenția de a traversa, pornind de la postura corpului pietonului.

Savanții care au dezvoltat tehnologia respectivă explică faptul că aceasta este flexibilă, în sensul că se adaptează condițiilor de trafic. Spre exemplu, dacă detectează un grup numeros de pietoni având intenția de a traversa, le va acorda acestora verde aproape instantaneu și va rămâne setat pe această culoare până când trotuarele se eliberează.

În schimb, dacă partea carosabilă este deosebit de aglomerată, iar de pe marginea drumului se pregătește să înainteze un singur pieton, acesta din urmă nu va primi prioritate prea curând.

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Acest sistem de ar putea fi util în primul rând pentru prietoni, deoarece – potrivit estimărilor inventatorilor – aceștia ar avea de așteptat cu 3-4 secunde mai puțin decât dacă ar apăsa butonul pentru schimbarea culorii semaforului. Nu este o diferență impresionantă, dar orice secundă de așteptare în minus este binevenită.

Totuși, s-ar putea dovedi avantajos și pentru șoferi: le-ar lăsa acestora verde încontinuu, câtă vreme niciun pieton nu intenționează să traverseze strada. Traficul s-ar putea desfășura astfel mai cursiv, în zonele unde ar fi instalate aceste semafoare.

Sistemul inteligent de semaforizare a fost deja aprobat de autoritățile locale vieneze și va fi implementat în capitala Austriei începând din 2020. Dacă va contribui într-adevăr la fluidizarea traficului rutier, ar putea fi preluat ulterior și de către autoritățile altor state.

 

Sursa: tugraz.at / Sursa foto: Crystian Cruz, via Flickr

Adaugă un comentariu