Asigurarea RCA – Șoferii nu sunt obligați să aibă la ei dovada poliței RCA

Asigurarea RCA obligatorie nu trebuie neapărat să fie în posesia șoferului atunci când agentul de Poliție solicită controlul actelor.

Potrivit unei decizii luate anul trecut de o instanță din România, conducătorii auto nu au obligația de a deține asupra lor dovada asigurării de răspundere civilă auto (Asigurarea RCA) și nici nu trebuie să o prezinte organului de poliție la controlul actelor.

Decizia este definitivă, iar concluzia la care a ajuns instanța este valabilă chiar și în contextul noului cadru al RCA.

Conducătorii nu sunt obligați să aibă asupra lor dovada asigurării auto și nu trebuie să o prezinte polițistului atunci când acesta solicită controlul actelor, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului Sălaj. Concret, în anul 2015, un șofer a fost amendat pentru că nu a avut asupra sa polița de asigurare auto, la controlul organelor de poliție.

În aceste condiții, conducătorul auto a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție și a obținut anularea actului administrativ în 2016, iar în ianuarie 2018, instanța de apel a respins calea de atac formulată de inspectoratul de poliție.

Instanța de prim grad (judecătoria) a decis că nu există nicio prevede expresă care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării auto, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, în prezent abrogată și înlocuită de noul cadru RCA – OUG nr. 54/2016), nici în al OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori al regulamentului de punere în aplicare a acestei ordonanțe.

 

Citește și:

Probabil cel mai absurd hibrid pe care îl vom vedea vreodată

Cutie manuală versus automată: Care este cea mai bună opțiune?

Break versus SUV: Care este cea mai bună alegere pentru tine?

Cum să reduci costurile cu reparațiile mașinii?

Verificare rovinieta: Cum vezi dacă rovinieta mai e valabilă?

Bucureștenii vor plăti impozite mai mari

 

Asigurarea RCA: pe ce legi s-a bazat instanța

Prevederile legale la care s-a raportat instanța și care ne interesează în această discuție sunt următoarele:

– regulamentul de punere în aplicare a OUG nr. 195/2002 prevede că conducătorul trebuie să aibă asupra sa „actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”;
– ordonanța privind circulația pe drumurile publice prevede că „participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”; în caz contrar, același act normativ stabilește că șoferul care nu are asupra sa aceste documente săvârșește o contravenție și poate primi o amendă.

Practic, organul de poliție care l-a amendat pe conducătorul respectiv a considerat că dovada asigurării auto obligatorii (polița RCA) se înscrie în noțiunea folosită de cele două acte de mai sus, respectiv „alte documente prevăzute de lege”, or instanța de judecată a constatat că, la momentul respectiv, niciun act normativ nu-i impune șoferului obligația de a avea asupra sa această poliță.

În general, șoferii care se simt nedreptățiți de către Poliția Rutieră în urma primirii unei amenzi pot contesta procesul-verbal de sancționare a contravenției. Totuși, pentru ca inițiativa să aibă succes, contravenientul trebuie să știe câteva lucruri importante înainte de a demara procedura de contestație. Informațiile esențiale le puteți citi aici.

 

Sursa: avocatnet.ro / Sursa foto: Shuets Udono, via Wikimedia Commons

Adaugă un comentariu