Studiu îngrijorător: volanul mașinii este mai murdar decât colacul unui WC public

Conform unui sondaj realizat de platforma de închirieri auto CarRentals.com, 32% dintre șoferi își curăță interiorul mașinii doar o dată pe an, în timp ce 12% nu o fac niciodată. Lăsând deoparte firimiturile și praful care se depun pretutindeni în habitaclu, acest obicei poate fi de-a dreptul periculos pentru sănătate.

Eșantionul chestionat de reprezentanții CarRentals a fost de 1.000 șoferi americani. Dintre aceștia, aproximativ 320 au recunoscut că nu își spală mașina la interior decât o dată pe an. Chiar mai îngrijorător, 120 susțin că nu fac acest lucru niciodată.

Citește și:

Caracatița de parbriz, noua măsură împotriva șoferilor care parchează neregulamentar

Chinezii atacă segmentul SUV coupé

Boxele acestei mașini se aud de la 5 km distanță

Germania și-ar putea lua adio de la autostrăzile fără limită de viteză

De-asta nu putem avea șosele sigure în România

Mick Schumacher a semnat cu Ferrari

De ce șoselele nu crapă de frig în țările dezvoltate

Românii nu învață pentru examenul auto

 

Un studiu realizat de savanți ai Universității din Michigan (SUA), publicat pe site-ul Centrului Național de Biotehnologie, a dezvăluit faptul că volanul mașinii este unul dintre cele mai murdare obiecte cu care intrăm în contact zi de zi. Este de aproape 4 ori mai murdar decât colacul unui WC public.

Mai precis, pe volan se regăsesc – în medie – 629 UFC (unități formatoare de colonii de bacterii) pe centimetru pătrat. Surprinzător, colacul toaletei publice are doar 172 UFC, o valoare de 3,6 ori mai mică! Alte obiecte uzuale analizate au fost ecranul smartphone-ului, care conține 100 UFC/cm², sau butoanele liftului – 313 UFC/cm².

Stafilococul auriu este una dintre cel mai des întâlnite bacterii patogene pe volanul autoturismului. Șoferii care nu își curăță constant mașina la interior se expun riscului de a suferi toxiinfecții alimentare, infecții ale pielii sau boli respiratorii.

Opțiunea „interior-exterior’ ar trebui să intre în vocabularul tuturor șoferilor care ajung la spălătoria auto, pentru a menține habitaclul un mediu sănătos atât pentru ei, cât și pentru pasageri.

Adaugă un comentariu