Mașinile Tesla vor schimba singure banda, chiar și fără acordul șoferului

Un nou update marca Tesla, disponibil clienților începând de săptămâna trecută, face posibil ca mașina să schimbe banda de circulație pe cont propriu, fără a mai cere permisiunea șoferului.

Noul update îi permite sistemului autopilot Tesla să mute automat mașina pe o altă bandă de circulație, fără a mai aștepta aprobarea șoferului. Totuși, conducătorul va primi pe display-ul multimedia o notificare cu privire la faptul că manevra urmează să fie efectuată și are posibilitatea de a anula decizia autopilotului. Refuzul se poate face fie prin apăsarea unui buton virtual pe touchscreen, fie prin mișcarea manetei de semnalizare.

Tesla îi liniștește pe opozanții mașinilor autonome

Pentru a nu îi speria pe opozanții tehnologiei autonome, Tesla a emis un comunicat oficial în care explică faptul că această actualizare nu este sinonim cu autonomia: „Această funcție nu face ca mașina să devină autonomă, iar schimbarea benzilor se va realiza doar când mâinile șoferului sunt detectate pe volan. Ca întotdeauna, până când mașinile autonome vor fi validate și aprobate prin legislație, șoferii sunt responsabili și trebuie să mențină în permanență controlul asupra mașinii‘.

Noua versiune a sistemului este destinată exclusiv circulației pe autostradă. Opțiunea poate fi oricând dezactivată de șoferii care vor să aibă ultimul cuvânt de zis cu privire la cum se comportă autoturismul lor, ceea ce este perfect de înțeles.

 

Citește și:

Uite de ce a renunțat la o colecție de Lamborghini

Rabla 2019 – Când începe programul și care este prima de casare?

Românii optează tot mai rar pentru mașini second-hand

Designerul lui Bugatti Veyron va proiecta mașini pentru Rolls-Royce

Modelele Dacia comercializate în România primesc ediția limitată Techroad

7 din 10 șoferi regretă că au cumpărat o mașină electrică

Primul cuplu căsătorit care câștigă un rally raid la Cupa Mondială

 

În sprijinul acestei decizii, oficialii Tesla explică faptul că sistemul autopilot a fost utilizat de șoferi pe o distanță totală de peste 100 de milioane de kilometri, de-a lungul căreia a efectuat – cu acordul conducătorilor – peste 9 milioane de schimbări ale benzii de circulație. Rezultatele pozitive ale tehnologiei respective i-au convins pe inginerii Tesla că pot face următorul pas către autonomie.

Apropo de reglementarea mașinilor autonome: trei giganți ai lumii auto și-au unit recent forțele pentru a stabili standarde de siguranță în ceea ce privește autoturismele care se conduc singure. Constructorii respectivi speră ca rezultatele lor să contribuie decisiv la conturarea legislației pe acest subiect.

 

Sursa foto: tesla.com

Adaugă un comentariu