Anunțul Ministrului Transporturilor referitor la legea anti-Uber: Ce se întâmplă cu serviciile de ridesharing?

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a comentat pe marginea noii Legi a Taximetriei, poreclită Legea anti-Uber. Aceasta a intrat în vigoare astăzi, 16 mai, și prevede amendarea pe loc a transportatorilor fără autorizație. Cu toate acestea, ministrul susține că serviciile de ridesharing precum Uber sau Bolt nu sunt interzise și nici nu vor fi.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a comentat pe marginea speculațiilor făcute recent în spațiul public, conform cărora Uber și Bolt sunt interzise în România începând de astăzi, 16 mai. Acesta susține că serviciile de ridesharing vor continua să-și desfășoare activitatea ca până acum.

Am avut o întâlnire cu cei de pe platformele electronice: Uber, Clever, etc. Am avut o întâlnire la minister tocmai pentru a le explica că nu vor fi interziși. Văd că este un fake news care circulă peste tot că Uber este interzis. Am văzut că inclusiv cei de la platformele electronice au declarat că nu vor fi interziși, dar văd că se tot propagă știrea asta peste tot în mass-media‘, a declarat Ministrul Transporturilor, citat de Mediafax.

Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, promisese că serviciile de ridesharing vor fi reglementate până la sfârșitul lunii aprilie. Acest lucru încă nu s-a întâmplat, iar Răzvan Cuc susține că încă se lucrează la respectivul proiect: „Nu îi interzice nimeni, nu vor fi probleme. […] Trebuie să reglementăm noi din punct de vedere tehnic și legal, dar nu se pune problema de interzicere. Noi, prin ordonanța care s-a dat în luna aprilie, am combătut pirateria. Uber nu este piraterie, se face o confuzie foarte gravă‘.

Și reprezentanții Bolt au ținut să clarifice situația, printr-o postare pe pagina de Facebook a companiei: „Vrem să vă asigurăm că activitatea Bolt continuă în București, Cluj-Napoca și Timișoara. De asemenea, le oferim șoferilor parteneri sprijin financiar și juridic. Alegând să călătoriți cu noi, arătați că susțineți o nouă legislație, care să le permită pasagerilor să aibă parte de un transport urban modern, accesibil și fiabil.

Noua Lege a Taximetriei, poreclită Legea anti-Uber

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Reamintim că Legea Taximetriei a fost modificată la sfârșitul lunii martie, când Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi. Noua versiune a actului normativ, care a intrat în vigoare pe 16 mai, permite amendarea șoferilor de Uber sau Bolt (fostul Taxify), fără a mai fi nevoie ca Poliția să demonstreze caracterul repetat al faptei.

Este suficient ca respectivii conducători să fie surprinși o singură dată desfășurându-și activitatea fără autorizație, pentru a fi sancționați contravențional cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei. De asemenea, poate fi aplicată măsura ridicării plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 6 luni.

Deși această lege nu interzice concret serviciile de ridesharing din România, riscul de a fi sancționați contravențional ar putea descuraja mulți șoferi de Uber sau Bolt din a mai ieși pe traseu.

 

Sursa foto: quotecatalog.com, via Flickr

Adaugă un comentariu