Întreținerea acoperișului textil la cabriolete

Cu intervențiile potrivite și executate la timp, un acoperiș textil de cabrio nu poate decât să arate foarte bine. Câteva idei de curățare, pe termen lung.

Zilele frumoase, cu soare și aer proaspăt sunt departe – mai avem câteva luni bune până la primăvară. Totuși, întreținerea unui cabriolet se poate face și iarna.

Înainte de toate, trebuie curățată murdăria. Însă, atenție: vizitele la spălătoriile de tip „drive-thru’ nu sunt cea mai bună idee pentru un cabrio. În special pavilioanele mașinilor mai vechi, care au geamuri din plastic, vor avea de suferit din cauza acțiunii periilor rotative. Apelarea la o spălătorie dedicată lucrului în detaliu este preferabilă. Sau, cel mai bine, se aplică spălarea manuală cu atenție și răbdare de către posesorul mașinii.

Este important să acordăm atenție stării de curățenie a echipamentelor de curățare. Periile murdare produc zgârieturi pe luneta din plastic și pe porțiunile vopsite. Stoarcerea unui burete îmbibat abundent pe zonele sensibile permite îndepărtarea murdăriei fără riscuri. Pentru spălarea pe suprafețe mari, un aparat de spălare cu jet de înaltă presiune este indispensabil.

Prin definiție, pavilioanele textile sunt impermeabile, dar adăugarea unei impregnări prin folosirea unui spray ar prinde bine. Mai ales vara, pe pavilion se depun tot felul de substanțe agresive (polen, insecte doborâte sau găinaț), așa încât un strat izolator în plus va fi binevenit pentru protecție.

În plus, posesorii de mașini cabrio ar trebui să acorde atenție ramei metalice articulate a pavilionului și ungerii articulațiilor. Și nu uitați: verificați garniturile și canalele de scurgere, altfel apa va pătrunde în interior și va produce stricăciuni.

Citește și:

Dezastru la EuroNCAP: O stea pentru Jeep Wrangler și zero pentru Fiat Punto

Cifrele autonomiei oficiale pentru Kia e-Niro erau eronate

Volkswagen renunță la motoarele cu ardere internă

Programul Rabla s-a încheiat pentru persoanele fizice

Noua Kia Soul aduce schimbări majore

Craiova-Pitești va fi drum expres

Noi precizări despre taxa auto

Jeep Gladiator: Fratele pick-up al lui Wrangler se prezintă!

Tot ce îți trebuie pentru a rula în siguranță pe drumurile României

Porsche 911 are o nouă generație

Cum îți poți moderniza mașina

Ora de Educație Rutieră

Ce trebuie să conțină o trusă sanitară auto?

 

Cum decurge operațiunea?

 

Detergentul se aplică manual, cu un burete moale. Atenție: detergentul pentru mașină nu trebuie să intre în contact cu materialul din pânză.

Pulverizați soluție de curățare pe materialul textil udat în prealabil pentru a îndepărta urmele persistente, cum sunt rășinile căzute din copaci sau găinații de pasăre. În special la îmbinări, murdăria a intrat adânc.

Spălare manuală Masați cu un burete, folosiți o perie moale pentru murdăria persistentă, clătiți apoi cu apă curată.

Impregnarea cu spray protector se face numai după uscarea materialului. Rolul impregnării este prevenirea aderării factorilor agresivi și păstrarea culorii materialului textil.

Spălați geamurile și degresați-le cât mai bine. Cele din plastic trebuie polishate cu delicatețe pentru a le păstra claritatea și transparența.

Ungere Curățați mecanismul de pliere și ungeți-l la intervale regulate. Coroziunea sau griparea balamalelor poate genera probleme mari.

Chedere Protejarea acestora cu ulei siliconat le va menține elasticitatea și etanșeitatea întregului ansamblu.

Probă Turnați apă în canalele de scurgere. Dacă aceasta nu curge, e necesară desfundarea lor.

Curățare Deblocați canalele și orificiile de drenare cu ajutorul unui cablu metalic de secțiune potrivită. Protejați capetele cu bandă adezivă.

Necesar de materiale Cablu de desfundare, spray de ungere, marker cu ulei siliconat, spray de curățat cauciucul, spray de impregnare pentru pavilion, polish pentru luneta din plastic, spumă pentru curățarea pavilionului textil.

 

Important

Nu escamotați niciodată un pavilion care nu e uscat. Uscarea în formă pliată poate duce la rigidizări locale și rupturi. Acordați atenție compatibilității soluțiilor de curățare cu materialele pe care vreți să le aplicați. Cele bazate pe solvenți agresivi pot distruge materialul textil.

 

Verdict

Fie că vorbim de o mașină modernă sau una clasică, un cabriolet are nevoie de o îngrijire specială. Neglijarea acesteia va duce, inevitabil, la pierderea aspectului și a etanșeității. Operațiile făcute manual și cu atenție la detalii sunt, de departe, preferabile celor din spălătoriile automate.

Adaugă un comentariu