Poluarea din București: firmele de salubritate nu au mai curățat străzile de praf de trei luni

În așteptarea zăpezii, primăriile din București au suspendat acțiunea recurentă de aspirare a străzilor, ceea ce a făcut ca nivelurile particulelor în suspensie să crească îngrijorător de mult.

Citește și:

Buget București 2020: 4,7 mil. euro pentru Oxigen, 165,7 mil. euro pentru autobuze noi

Aglomerația din București în 2019: șoferii au pierdut, adunat, 9 zile și 11 ore în trafic

„Rabla de București’ revine! Ce autoturisme pot fi casate în schimbul unui eco-voucher de 9.000 de lei?

București, a doua cea mai poluată capitală europeană. Iată clasamentul complet!

Cortegiu funerar filmat pe contrasens. Imagini incredibile în sectorul 3 din București

Conform unei directive care datează tocmai din 1973, primăriile sistează operațiunile de aspirare și spălare a străzilor începând cu data de 1 Noiembrie a fiecărui an, pentru a-și pregăti utilajele pentru eventuale deszăpeziri. În contextul unei ierni uscate și călduroase – cum a fost până acum cea actuală – asta a făcut ca timp de mai bine de trei luni străzile din București să adune cantități îngrijorătoare de praf.

„În București, de aproape trei luni nu s-a mai făcut nimic, pentru că la 1 noiembrie a încetat această spălare. În schimb, clima s-a schimbat. Uite că n-a mai venit zăpada. Mai mult de atât, sunt 10 grade acum și bate soarele. Nu s-a mai făcut nimic pentru că primăriile nu dau o directivă, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și cere banii înapoi: «Cum ai putut să speli în ianuarie, că e iarnă?». Nu se uită nimeni că sunt 10 grade afară, e soare și e praf. E un aer nerespirabil în oraș. E normal să existe praful ăsta dacă nu se face nimic. Orașul a rămas într-o situație inedită. N-are zăpadă, n-are cine reține mizeria, dar nici nu mai spălăm de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocați în chestia asta’, a declarat Dan Ceaușescu, director de marketing Urban SA, pentru Green Report.

În șase ore, un utilaj urban adună trei tone de noroi – praful și nisipul de pe stradă, amestecat cu apă – rezultat din procesul de măturare mecanizată.

La două zile după ce Green Report a sesizat această situație, Primăria Generală a cerut operatorilor de salubrizare să reînceapă curățarea carosabilului; operațiunea este programată să dureze 10 zile, după care vor fi emise noi directive, în funcție de evoluția vremii. Patru dintre primării au confirmat reînceperea activității de aspirare și spălare a străzilor.

Adaugă un comentariu