Amenda pentru lipsa rovinietei: O nouă schimbare în legislație

Circulația cu mașina pe drumurile publice naționale fără a avea o rovinietă valabilă atrage amenzi între 250 și 4.500 de lei.

De regulă, șoferii sunt surprinși cu ajutorul camerelor video amplasate pe autostrăzi, drumurile expres, internaționale, naționale principale și secundare.

Citește și:

ANAF verifică toate mașinile second-hand aduse în țară

Un șofer a găsit soluția perfectă la problema lipsei locurilor de parcare din București

Prima mașină de serie disponibilă fără oglinzi laterale

Ministrul Mediului oferă noi detalii despre noua taxă auto

Cât vei plăti ca să mergi pe autostrada Brașov-Comarnic?

Ți-ai pierdut permisul? Iată ce poti face pentru a-l recupera în cel mai scurt timp!

 

Din acest motiv, fapta șoferului nu este sancționată pe loc, ci ulterior, după analizarea imaginilor video în care șoferul a fost surprins conducând pe drumurile publice fără o rovinietă valabilă.

Chiar dacă amenzile pentru circularea pe drumurile publice în lipsa rovinietei valabile sosesc foarte tarziu, trebuie să știm că, începând cu data de 14 septembrie 2018 s-a micșorat termenul de prescriere de la șase la patru luni de la săvârșirea faptelor.

Cu alte cuvinte, dacă procesul verbal nu a fost încheiat în termen de maximum patru luni de la data la care șoferul a fost surprins conducând o mașină fară rovinieta, amenda nu se va mai aplica. Până acum, prescrierea faptei intervenea în șase luni de la săvârșire.

Pe lângă cele patru luni menționate anterior, mai există termenul legal în care amenda contravențională trebuie comunicată șoferului. Termenul este de două luni de la data încheierii procesului verbal.

Prin urmare, un șofer poate fi informat despre amenda ce i s-a aplicat pentru lipsa rovinietei după maximum șase luni de la data la care a fost surprins.

Amenda pentru o astfel de contravenție este cuprinsă între 250 și 4.500 de lei, potrivit OG nr. 15/2002. Amenzile între 250-500 lei sunt pentru autoturisme. Celelalte categorii de vehicule având amenzi mai mari, direct proporționale cu dimensiunile acestora.

    GHERGHE says:

    Pe data de 27.08.2018 am fost surprins de camere , fara rovigneta … Pe data de 12.12.2018 a fost intocmit procesul verbal de contraventie iar pe data de 07.03.2019 a fost primit de ANAF regional … Eu am fost instiintat de catre ANAF de amenda nu de CNAIR !
    Luand in calcul toate datele de mai sus , amenda nu ar fi trebuit prescrisa ???

    Alex says:

    Aveai sau nu rovigneta? In functie de acest raspuns ar trebui sa iti dai seama daca trebuie sau nu platita amenda.

Adaugă un comentariu