În ce condiții poți face constatare amiabilă după un accident rutier

Constatarea amiabilă este o metodă simplă și rapidă de a soluționa un accident rutier fără a apela la ajutorul Poliției. Totuși, formularul de constatare amiabilă nu poate fi completat decât în anumite condiții, în funcție de consecințele coliziunii.

Constatarea amiabilă de accident rutier este un document cu valoare juridică pe care conducătorii auto ar trebui să îl aibă întotdeauna la îndemână când se deplasează pe un drum public. Actul este eliberat de către asiguratori, în momentul încheierii asigurării.

Acest document are un rol informativ: acela de a prezenta în detaliu circumstanțele accidentului, pentru ca asiguratorul să stabilească ulterior care dintre cei doi șoferi este responsabil pentru pagubele produse.

Este esențial de reținut faptul că o constatare amiabilă nu se poate realiza decât în cazul accidentelor de circulație ușoare, soldate exclusiv cu pagube materiale. În situația accidentelor soldate cu victime, cu vătămări corporale, șoferii implicați sunt obligați să anunțe imediat Poliția.

De asemenea, metoda constatării amiabile se aplică doar coliziunilor în care sunt implicate maximum două autoturisme. Ambele trebuie să aibă poliță RCA valabilă (Răspundere Civilă Auto) în momentul producerii impactului.

Altă condiție ce trebuie îndeplinită este ca accidentul rutier să aibă loc pe teritoriul României, indiferent de tipul de drum pe care se produce.

Nu în ultimul rând, constatarea amiabilă este validă doar dacă accidentul nu a avut loc drept consecință a comiterii unei infracțiuni din Codul Rutier. Cu alte cuvinte, dacă vreunul dintre șoferi circula în stare de ebrietate sau dacă nu are ITP-ul la zi, trebuie informată urgent Poliția.

Constatare amiabilă – completarea și depunerea formularului

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Ambii șoferi implicați în coliziune trebuie să completeze același formular și să păstreze câte un exemplar. Câmpurile trebuie completate cu date ce se regăsesc în permisul de conducere, în certificatul de înmatriculare al autoturismului și în polița de asigurare RCA.

Odată ce formularul de constatare amiabilă este depus la asigurator, acesta este obligat prin lege să constate pagubele și să stabilească cui aparține vina.

Situația se poate complica dacă asiguratorul unuia dintre șoferi refuză să plătească despăgubiri, pe motiv că celălalt conducător auto este responsabil pentru accident. În acest caz, primul dintre ei trebuie să-i solicite propriului asigurator medierea. În continuare, există posibilitatea ca răspunsul Comisiei de Mediere să fie unul negativ, caz în care se va apela la instanța de judecată.

 

Sursa foto: flickr.com/State Farm

Adaugă un comentariu