OBDeleven: Ce este și cum funcționează?

Auto Bild România a testat dispozitivul OBDeleven. Acesta este diferit de un tester OBD II convențional și are o aplicație dedicată.

Testerul auto OBDeleven este total compatibil cu toate autovehiculele din grupul VAG, iar pentru alte mărci poate fi utilizat pentru scanarea și ștergerea erorilor de la modulele motorului. Acesta se bucură de mai multe facilități în comparație cu un tester obișnuit atunci când este utilizat în scopul în care a fost proiectat.

L-am pus la încercare pe una dintre mașinile deținute de compania care deține drepturile pentru revista noastră.

 

Cui îi este destinat OBDeleven?

Dispozitivul OBDeleven împreună cu aplicația omonimă oferită gratuit în Google Play Store, este destinat vehiculelor produse de concernul Volkswagen Auto Group echipate cu mufă OBD II, dar si pentru alte auotvehicule in viitor. În prezent, perechea dispozitiv-aplicație merge doar pentru aceste vehicule și nu poate fi utilizată în compania unei alte aplicații pentru a citi sau scrie date pentru alte automobile, produse de alte concerne.

Practic, vei putea folosi dispozitivul OBDeleven și aplicația pereche doar pentru un autovehicul produs de Grupul VAG. Mai precis, OBDeleven este proiectat pentru autovehiculele Volkswagen, Audi, Seat și Skoda.

Este compatibil și cu modelele Lamborghini și Bentley, produse după anul 2011, respectiv după anul 2000. Dispozitivul este compatibil cu toate autovehiculele echipate cu mufă OBD II, iar funcționalitățile diferă de la un model la altul. Anul minim de fabricație este 1991 în cazul vehiculelor produse de Grupul VAG.

 

Cât costă OBDeleven și ce mai poți cumpăra pentru el?

În România, dispozitivul OBDeleven costă 249 de lei. Anumite modele pot necesita și un adaptor special al portului OBD II, care costă 80 de lei. Acesta este destinat unui acces mai ușor la respectivul port și este destinat modelelor Audi A8 D2 și Skoda Octavia II, după cum explică și reprezentanții companiei.

Pe lângă dispozitiv, mai poți cumpăra și pachetul PRO. Acesta costă 150 de lei și poate fi achiziționat și după ce ați primit și folosit dispozitivul, fiind activat prin introducerea unui cod în aplicație. Acesta din urmă este partea care scoate OBDEleven în evidență în raport cu echivalenții săi, deoarece permite operațiuni complexe, nedisponibile pe un tester OBD II conventional (long coding, istoricul programărilor, date live de la senzorii mașinii, etc).  Mai multe detalii pe site-ul oficial : www.obdeleven.ro.

Ce poate să facă OBDeleven?

Împreună cu aplicația omonimă, dispozitivul OBDeleven poate să reseteze indicatorul oil service după schimbarea în regie proprie a uleiului, poate activa funcții suplimentare care nu au fost pornite din fabrică – dar sunt prezente pe vehicul, poate activa module montate ulterior achiziției și poate modifica funcționarea unor anumite funcții.

Spre exemplu, poți să programezi câte secunde să rămână pornită degivrarea oglinzilor laterale și a lunetei în urma apăsării butonului dedicat, precum și Mirror Dip, Autofold Mirrors, Video-In-Motion și altele. Închiderea si deschiderea geamurilor sau a trapei, din telecomanda masinii este o funcție ușor de activat cu testerul auto OBDeleven. Aici găsești un video în care este prezentată activarea funcției.

Prin funcția One-Click-App, modificarea unor asemenea setări poate fi făcută chiar și de un amator, nu doar de un mecanic specializat în electronică auto. Asta este o veste bună pentru pasionații de modele Volkswagen, Audi, Skoda și Seat, aceștia formând un grup numeros la nivel local și internațional, dacă ne uităm la cifrele de vânzări ale Concernului VAG.

De asemenea, clientul poate să citească erorile înregistrate de vehicul și să le șteargă, precum și să verifice funcționalitatea diferitelor module integrate ale vehiculului. Într-o oarecare măsură, sunt posibile și modificări aici, dar nu toate sunt la îndemâna unui mecanic amator. Tocmai de aceea, vă sfătuim să vă limitați doar la ceea ce vă pricepeți și să studiați cu atenție ce setări puteți schimba și cât înțelegeți din ceea de modificați.

Ce nu poate să facă OBDeleven?

La fel ca orice tester auto care funcționează prin OBD II, OBDeleven nu este capabil să facă operațiuni de chip-tuning, adică nu puteți mări puterea motorului prin conectarea acestui dispozitiv la portul de diagnoză al vehiculului. Auto Bild România vă sfătuiește să fiți precauți în achiziția dispozitivelor care pretind că măresc puterea motorului și se conectează la portul OBD II sau direct la unitatea ECU, multe dintre ele nerespectând promisiunile din reclame.

Totodată, așa cum era evident, OBDeleven nu poate să și repare defecțiunile care duc la apariția erorilor în bord, ci doar să șteargă acele erori după remedierea defectului la un atelier specializat. Practic, vei putea șterge eroarea pentru câteva minute, dar nu ai garanția că aceasta nu o să apară dacă nu repari senzorii, legăturile electrice, sau componentele care au dus la respectiva eroare în bord.

Deci da, va trebui să mergi în continuare la un service specializat, dar cu acest dispozitiv ai ocazia să știi de dinainte ce erori prezintă vehiculul tău și ce înseamnă acestea.

După cum specifică și distribuitorii în România ai OBDeleven, acest dispozitiv și aplicația pereche funcționează doar pe smartphone-uri cu Android, fiind necesară cel puțin versiunea 4.1 a popularului sistem de operare. Desigur, este compatibilă și cu tablete care îndeplinesc aceste specificații tehnice. OBDeleven nu funcționează cu alte aplicații de diagnoză auto, cum ar fi Torque.

OBDeleven va fi compatibil cu sistemele de operare iOS în momentul lansării noii generații. Pe langă o putere de procesare îmbunătățită, un nou design și noi capabilități, noua generație oferă suportul hardware necesar implementării altor mărci auto, disponibil pentru toate autovehiculele marca BMW in viitorul apropiat și multe altele.

Precauții în utilizarea OBDeleven

La fel ca în cazul oricărui alt dispozitiv conectat prin mufa OBD II, este important să fiți siguri că aveți suficient carburant pentru a ține motorul pornit în timpul utilizării acestuia, în special în partea în care dispozitivul și scrie date în ‘computerul’ autovehiculului.

Totodată, rețineți că acest dispozitiv permite modificări complexe la anumite funcții, iar multe dintre aceste schimbări depășesc înțelegerea unei persoane fără pregătire tehnică sau fără cunoștințe avansate de electronică auto. Așadar, recomandăm utilizarea funcției de diagnoză dedicată pentru citirea și ștergerea erorilor și a funcțiilor One-Click-App pentru activarea funcțiilor disponibile pentru vehiculul dumneavoastră.

Mai departe de atât, este indicat să apelați la un atelier specializat pentru modificări electronice, fie că acestea implică sau nu dispozitivul OBDeleven.

Citiți manualul utilizatorului înainte de a folosi aplicația sau dispozitivul, iar acest sfat se aplică la orice produs pe care îl cumpărați pentru autovehiculul dumneavoastră. Vă recomandăm să vă informați din timp dacă folosirea unui anume produs afectează garanția vehiculului pe care îl dețineți.

În concluzie, dispozitivul OBDeleven poate fi util unui mecanic aflat la început de carieră, precum și unui mecanic entuziast care este pasionat de modelele din grupul VAG și ulterior și al altor mărci auto.

Pentru mai multe detalii și orice întrebări referitoare la testerul auto OBDeleven, vizitați pagina de Facebook a acestora.

 

Citește și:

Restituirea taxelor auto – Ministrul Finanțelor anunță un nou termen

Pericolele utilizării telefonului la volan explicate de Adrian Grigore

Călătorie virtuală în timp – Cum arăta o plimbare cu mașina prin București în 1993

Autostrada Soarelui arată ca după bombardament! „Dacă era motociclist, își pierdea viața’

Depășire extrem de periculoasă, filmată cu camera de bord – „Alooo, poliţia, unde sunteţi?’

Căruță scăpată de sub control, în Bacău! Caii galopează pe cont propriu, pe șosea

    Bianca says:

    Foarte interesant, multumesc pentru informatie.

Adaugă un comentariu