Șoferii prinși băuți ar putea avea mașinile dotate cu “Alcool-Stop” pentru 6 luni

Un proiect de lege depus de 28 de parlamentari în Senat vizează șoferii care au fost prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice. Aceștia vor fi nevoiți să conducă timp de 180 de zile doar autoturisme care sunt dotate cu “Alcool-Stop”.

Citește și:

Program de vouchere de 9000 de lei pentru mașini noi

Neatenția la volan e sport național

Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci?

De ce trebuie să rotim anvelopele la schimbul periodic?

Salonul Auto București și Accesorii 2018 și-a deschis porțile! Galerie foto exclusivă

Mercedes-Benz C300de: consum mixt de doar 1.6 l/100 km

Tesla Model 3 este cea mai sigură mașină din lume

 

“Alcool-Stop” este un dispozitiv care oprește motorul autoturismului atunci când detectează alcool în aerul expirat. Omologarea și montarea dispozitivelor vor fi efectuate de Ministerul Transporturilor. De asemenea, tot Ministerul Transporturilor se va ocupa de formarea și atestarea profesională a personalului care va realiza montajul și inspecția aparatelor.

Această propunere legislativă propune că în OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice să apară o nouă rubrică la sancțiunile pentru șoferi: ‘Restricționarea dreptului de a conduce, pe timp limitat, cu anumite excepții și/sau limitări’.

În această perioadă, șoferii care au fost prinși conducând autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie vor fi nevoiți să-și doteze vehiculele dispozitivul ‘Alcool-Stop’.

Dispozitivul cu pricina ‘permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezența alcoolului în aerul expirat’.

În funcție de circumstanțe, pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, agentul de la Poliție poate opta pentru aplicarea sancțiunii complementare cu aparatul ‘Alcool-Stop’ pentru 180 de zile sau poate aplica sancțiunea complementară de suspendare a permisului pentru o perioadă de 3 luni, titrează ZF.

Dacă un șofer care a primit sancțiunea complementară este surprins la volanul unui autovehicul care nu este dotat cu ‘Alcool-Stop’ în timpul perioadei de 180 de zile, comite o infracțiune și va fi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, sau va plăti o amendă usturătoare.

Dacă va fi aprobat acest proiect, el va intra în vigoare după 365 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Adaugă un comentariu