Autoritățile europene refuză să introducă tehnologia WiFi pe mașini

Comisia pentru Transport din cadrul Parlamentului European a respins inițiativa implementării WiFi ca tehnologie standard pe mașinile comercializate în Europa. Dotarea autoturismelor cu WiFi este o măsură pentru care militează intens Comisia Europeană, împreună cu numeroși constructori auto, dar opoziția își dorește altă soluție tehnologică.

Mai precis, războiul legislativ pentru stabilirea unui standard se poartă, în acest moment, între tabăra WiFi și tabăra 5G. Volkswagen, Renault și NXP sunt câteva companii care susțin implementarea WiFi pe mașini, în timp ce tehnologia 5G este sprijinită de mărci precum BMW, Daimler, Ford, PSA, Huawei sau Samsung.

În ambele cazuri, scopul final este reducerea numărului de accidente rutiere prin implementarea unui sistem inteligent de transport, care ar facilita comunicarea între participanții la trafic, dar și între aceștia și infrastructura rutieră.

Prima opțiune, adică WiFi, presupune comunicarea între vehicule via satelit, pe baza unor semnale WiFi cu rază scurtă de acțiune. Alternativa vizează utilizarea rețelelor 5G pentru a asigura comunicarea între vehicule și infrastructură, pe distanțe mai mari.

Comisia pentru Transport și-a motivat decizia de a vota împotriva tehnologiei WiFi, invocând o lege europeană care solicită ca noile tehnologii să fie ajustate astfel încât să devină compatibile cu vechile tehnologii. Membrii comisiei susțin că introducerea WiFi ca standard auto ar necesita aplicarea acestei clauze pe termen lung, ceea ce ar reprezenta o piedică în calea inovației.

 

Citește și:

VIDEO – Polițist român, filmat în timp ce conduce cu piciorul

Mărturisirile lui James May – De ce a fost tentat să-l ucidă pe Jeremy Clarkson

Cum arată Ford Puma, al doilea SUV produs la Craiova?

Șofer de „WOLZVAGIN, invitat la Poliția Locală printr-un mesaj jenant

Țara în care 7 din 10 șoferi regretă că și-au cumpărat o mașină electrică

Claudiu Manda a rămas fără permis – Senatorul PSD circula cu 125 km/h în localitate

 

Deși Comisia pentru Transport a oferit verdict negativ în ceea ce privește introducerea tehnologiei WiFi în dotarea mașinilor comercializate în Europa, decizia nu este finală. Momentul decisiv al dezbaterii va avea loc pe 17 aprilie, când votează în plen Parlamentul European.

În schimb, o măsură asupra căreia autoritățile europene au căzut de acord recent este dotarea tuturor mașinilor noi cu sisteme autonome de frânare. Se estimează că numărul accidentelor rutiere va scădea cu 40% la nivel continental, în urma implementării acestei decizii.

 

Sursa foto: 123RF.com

    foxy says:

    da cum sa nu . cum ai accelerat si ai depasit viteza legala zbang se emite amenda si vine automat acasa.

Adaugă un comentariu