Jaguar I-Pace este Mașina Anului 2019 în Europa

Cu o zi înainte de deschiderea porților la Salonul Auto de la Geneva, avem Mașina Anului 2019 în Europa.

Mai precis, organizatorii acestui concurs au anunțat astăzi, 4 martie 2019, laureatul ediției 2019 a concursului ‘Mașina Anului în Europa’. Titlul este cunoscut internațional sub numele de ‘European Car of The Year’ și a fost acordat de un juriu format din 60 de membri din 23 de țări. Toți sunt jurnaliști în țări europene, dar România nu are un reprezentant în această gală.

 

Citește și:

Cutie manuală versus automată: Care este cea mai bună opțiune?

Break versus SUV: Care este cea mai bună alegere pentru tine?

Cum să reduci costurile cu reparațiile mașinii?

Verificare rovinieta: Cum vezi dacă rovinieta mai e valabilă?

Bucureștenii vor plăti impozite mai mari

Volkswagen Touareg V8 TDI: noua navă-amiral din Wolfsburg

Cum se acordă stelele Michelin pentru România

 

În 2018 câștigătorul distincției a fost Volvo XC40, dar Mașina Anului 2019 este Jaguar I-Pace, primul model 100% electric al constructorului britanic. El a surclasat modele precum Alpine A110, Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Kia Ceed, Mercedes-Benz Clasa A și Peugeot 508.

Modelul francez era cât pe ce să câștige premiul cel mare, fiind la egalitate cu Jaguar I-Pace în prima fază a finalei, având 250 de puncte fiecare. Apoi, a urmat o rejurizare, iar Mașina Anului 2019 a devenit I-Pace. A doua sesiune l-a dat pe I-Pace câștigător în ochii a 18 jurați, în timp ce doar 16 l-au ales pe Alpine A110. Ford Focus s-a clasat pe locul trei, urmat de Citroen C5 Aircross, Peugeot 508, Kia Ceed și Mercedes-Benz Clasa A.

Șase jurați l-au preferat pe Kia Ceed, de exemplu, dar și ceilalți finaliști au avut fanii lor în juriu.

Nu este pentru prima dată când finala Mașina Anului în Europa este atât de strânsă. În urmă cu zece ani, Opel Insignia a surclasat Ford Fiesta la doar un punct diferență la acel moment, cum s-a întâmplat și în 2001, când Alfa Romeo 147 l-a învins pe Ford Mondeo.

Este primul Jaguar care câștigă Mașina Anului în Europa, iar premiul a fost ridiat de Ian Callum, șeful departamentului de design al mărcii britanice deținute de Tata Motors.

Evident, câștigarea unui asemenea titlu nu aduce garanția unui succes comercial pentru modelul respectiv, deși Volkswagen Golf și Renault Clio au câte două victorii fiecare și au poziții de invidiat în clasamentele vânzărilor la nivel european în segmentele de care aparțin. Ar putea fi o coincidență, desigur, dar lucrurile nu au mers la fel de bine pentru Rover 2000, de exemplu, primul câștigător al titlului de Mașina Anului în Europa, ediția 1963.

Concursul Mașina Anului în Europa a ajuns la ediția cu numărul 56, din care Fiat a obținut nouă victorii, iar Renault are șase titluri.

Adaugă un comentariu