Mașinile autonome ar putea lovi mai des pietoni cu pielea închisă la culoare

Cei care se tem de ascensiunea vehiculelor autonome au primit un nou motiv de îngrijorare. Conform unei cercetări științifice publicate recent online, inteligența artificială destinată detectării pietonilor ar avea dificultăți în recunoașterea persoanelor cu ten închis la culoare.

Un studiu realizat de cercetători ai Institutului de Tehnologie din Georgia, publicat în jurnalul științific arXiv, a demonstrat că unele sisteme inteligente de detectare a obiectelor nu sunt chiar atât de inteligente pe cât ar trebui. Mai exact, se pare că inteligența artificială destinată mașinilor autonome are dificultăți în a detecta pietoni cu pielea închisă la culoare, dovedind o acuratețe scăzută față de identificarea pietonilor cu ten deschis.

Savanții și-au propus să afle dacă algoritmul de detectare a pietonilor dă același randament atunci când se află față-n față cu oameni de rase diferite. Răspunsul studiului este „nu’: sistemul testat a avut rezultate cu 5% mai slabe în detectarea persoanelor cu pielea închisă la culoare față de cei cu pielea deschisă.

„Principala concluzie a muncii noastre este că sistemele vizuale care împărtășesc structuri comune cu cele testate de noi ar trebui analizate mai atent’, spune Jamie Morgenstern, unul dintre autorii studiului.

Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că cercetătorii Institutului din Georgia nu au avut la dispoziție sistemele originale dezvoltate de constructorii auto, deoarece acestea nu sunt disponibile publicului larg. În schimb, experimentul s-a desfășurat cu ajutorul unor algoritmi de ultimă generație care funcționează pe același principiu.

 

Citește și:

Probabil cel mai absurd hibrid pe care îl vom vedea vreodată

Cutie manuală versus automată: Care este cea mai bună opțiune?

Break versus SUV: Care este cea mai bună alegere pentru tine?

Cum să reduci costurile cu reparațiile mașinii?

Verificare rovinieta: Cum vezi dacă rovinieta mai e valabilă?

Bucureștenii vor plăti impozite mai mari

 

Nu există nicio garanție a faptului că mașinile autonome Waymo sau Changan, spre exemplu, ar da rateuri în același fel. Totuși, indiferent cât de performante sunt acestea, studiul de față trage un semnal de alarmă cu privire la potențialele riscuri și îi invită pe dezvoltatori să exploreze toate erorile posibile, pentru a le scoate din ecuație.

Amintindu-ne acum de revolta americanilor din Chandler, Arizona, față de mașinile autonome pe care Waymo le testa pe șoselele lor, parcă temerile le capătă mai multă substanță. Este dificil să te încrezi total într-un sistem computerizat despre care nu știi precis cum funcționează, atunci când dispozitivul respectiv te-ar putea vătăma grav.

Chiar și așa, vandalismul la care au recurs arizonienii nu este o soluție. Lacunele inteligenței artificiale din dotarea acestor autoturisme pot fi acoperite prin studii ulterioare, prin îmbogățirea bazei de date vizuale după care se ghidează sistemele respective și prin dezvoltarea continuă a tehnologiei. Indiscutabil, aceste lucruri se vor întâmpla.

Poate că mașinile autonome încă nu sunt suficient de sigure pentru a intra în producție de serie și poate că nu se va adeveri promisiunea lui Elon Musk, aceea că șoferii vor putea dormi liniștiți la volan începând de anul viitor. În schimb, la cât de mult a evoluat tehnologia autonomă până în prezent, aceasta pare a fi pe drumul cel bun.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Adaugă un comentariu