Sute de analfabeți din Giurgiu au permise de conducere, obținute cu șpăgi de mii de Euro

Pentru a obține permisul de conducere în orașul Bolintin-Vale, județul Giurgiu, nu este nevoie să poți citi sau scrie. Nu este nevoie să înțelegi întrebările la examenul teoretic, nici să-ți demonstrezi iscusința la proba practică. Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Digi24, dacă ai 5.000 de Euro în portofel, carnetul este ca și al tău.

Sute de locuitori ai orașului Bolintin-Vale, județul Giurgiu, au obținut ilegal permisul de conducere. Mulți dintre aceștia sunt analfabeți, astfel că șpaga este singura modalitate prin care puteau obține dreptul de a circula pe drumurile publice.

Sursele publicației Digi24 susțin că o persoană analfabetă a plătit chiar 5.000 de Euro pentru a intra în posesia carnetului.

Așa ar sta lucrurile de cinci ani încoace, de când doi instructori auto din Bolintin-Vale au început să acționeze ca intermediari între solicitanți și polițiștii de la Serviciul Permise Giurgiu. Sub protecția anonimatului, un membru al rețelei le-a povestit jurnaliștilor că polițistul din sală le indica răspunsurile corecte la examenul teoretic candidaților care oferiseră șpagă.

Ilegalitățile au ieșit la iveală ca urmare a unor accidente rutiere în care au fost implicați astfel de șoferi analfabeți. Coliziunile au avut loc în alte județe în afară de Giurgiu, iar polițiștii au observat treptat un tipar: mulți șoferi din Bolintin-Vale nu știu nici să scrie, nici să citească, ceea ce înseamnă că era imposibil să obțină permisul de conducere prin forțe proprii.

Analfabeți cu permis de conducere – Ancheta stagnează de doi ani

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au deschis mai multe dosare penale, în urma sesizărilor primite, dar ancheta nu a ajuns la o concluzie nici după doi ani. Reprezentanții instituției nu au oferit vreo explicație pentru întârzierea nejustificată.

 

Citește și:

Uite de ce a renunțat la o colecție de Lamborghini

Rabla 2019 – Când începe programul și care este prima de casare?

Românii optează tot mai rar pentru mașini second-hand

Designerul lui Bugatti Veyron va proiecta mașini pentru Rolls-Royce

Modelele Dacia comercializate în România primesc ediția limitată Techroad

7 din 10 șoferi regretă că au cumpărat o mașină electrică

Primul cuplu căsătorit care câștigă un rally raid la Cupa Mondială

 

Nu doar locuitorii din Bolintin-Vale au dificultăți în a obține permisul de conducere pe cale legală. Statisticile DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) arată că doar 3 din 10 români înscriși la examenul teoretic sunt declarați admiși. Rata de promovare este cu 20% mai mică decât valoarea ei din anul 2017.

Cei interesați să obțină legal carnetul, indiferent de categoria de vehicule pentru care candidează, găsesc aici toate informațiile necesare.

 

Sursa: digi24.ro

Adaugă un comentariu