Codul Rutier 2019: Cât de mari vor fi amenzile?

Guvernul a stabilit cât de mari vor fi amenzile rutiere în 2019.

După cum știți deja, un punct-amendă are valoarea de 10% din salariul minim pe economie, însă recenta majorare a acestuia ar fi dus la încă o creștere a amenzilor. Însă, încă de la finalul anului 2017, salariul minim pe economie a crescut ca o un bulgăr de zăpadă lăsat să cadă de pe un munte înzăpezit, iar asta a dus la decizia de înghețare a punctului de amendă.

Citește și:

Black Friday 2018: BMW i8 la ofertă!

Proiect de lege: amenzi pentru șoferii filmați în trafic

Autostrada A8 a fost votată: Ce urmează?

Cel mai scump loc de parcare din țară

Prețuri în România: Noul Mercedes-Benz GLE

Noi oferte ANAF: Mașini de vânzare în noiembrie?

În urmărirea lui Dracula

Se scumpește RCA!

O nouă țeapă circulă prin SMS

 

În urma recentei majorări a salariului minim prin diferențierea sa în funcție de studii și experiența în muncă, a fost necesară încă o decizie pentru a ține sub control amenzile. Aparent, până și guvernanții au realizat că nivelul de trai nu crește în mod proporțional cu salariul minim, iar creșterea punctului-amendă în raport cu acesta ar putea aduce dezastre veritabile pentru orice șofer din clasa de mijloc, ca sa nu mai vorbim despre conducătorii auto care au salariul minim pe economie.

Cea mai mică amendă posibilă în 2019 aparține clasei I de sancțiuni din Codul Rutier, iar ea înseamnă două sau trei-puncte amendă. Din moment ce s-a decis păstrarea unei valori de 145 de lei pentru punctul-amendă, cea mai mică amendă posibilă în România pentru un șofer va fi de 290 de lei și în 2019, însă aceasta urcă la 435 de lei pentru trei puncte-amendă.

Dacă polițistul vă dă o amendă din clasa a doua de sanctiuni, veți fi nevoiți să plătiți între 580 și 725 de lei. Pentru lucruri mai grave vă așteaptă clasa a III-a de sancțiuni, care vă aduce între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei.

Cea mai costisitoare abatere săvârșită de un șofer este pedepsită cu clasa a IV-a de sancțiuni, adică o amendă cuprinsă între nouă și 20 de puncte-amendă, respectiv o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Cu aceasta, depășești salariul minim pe economie și chiar salariul mediu pe economie.

Clasa a V-a de sancțiuni conform codului rutier 2018 și valabilă în codul rutier 2019 este rezervată societăților și implică între 21 și 100 de puncte-amendă, adică o amendă între 3.045 de lei și 14.500 de lei. Această clasă de amenzi poate fi aplicată doar transportatorilor și a diferitelor societăți care încalcă articolele din Codul Rutier care vizează acest tip de contribuabil, adică persoanele juridice.

Adaugă un comentariu