18 secunde: Atât durează să „spargi” o mașină cu acces și pornire fără cheie

ONG-ul ADAC (Clubul Automobilistic General German), cel mai mare club auto din Europa, avertizează că aproape toate mașinile cu acces și pornire fără cheie sunt ușor de descuiat ilegal. Din 237 modele testate, 230 au fost „păcălite’ că telecomanda proprietarului este în apropiere, deși acest lucru nu era adevărat.

Cea mai îngrijorătoare parte este că echipamentul necesar furtului este și accesibil financiar, și disponibil online pentru oricine interesat. Cei de la ADAC explică procedeul urmat de hoți: „Pentru a fura o mașină cu acces și pornire fără cheie, hoții nu trebuie să ruleze programe de decriptare, precum hackerii. Este suficient un simplu prelungitor wireless, similar amplificatorului radio CB care se folosea în trecut.

Un vehicul furat continuă să funcționeze – chiar și nefiind în apropierea cheii – până când rămâne fără combustibil (sau este realimentat) sau până când hoțul oprește motorul. De regulă, vehiculele furate sunt transportate în afara țării, unde primesc chei noi care asigură deblocare și pornire în condiții normale’.

 

Citește și:

Duster 1.3 TCe: cât costă la noi cea mai puternică Dacie din istorie!

Copacii căzuți peste mașini: când și cum pot cere despăgubiri șoferii

Autostrada de Centură prinde contur

Și-a modificat bicicleta ca să prindă 60 km/h, dar poliția nu a fost încântată

Apple renunță la mașina autonomă? 200 de angajați au părăsit proiectul

Ce se întâmplă dacă torni Coca-Cola în rezervorul mașinii?

Recompensă de 1000 de EURO! Ai văzut această mașină?

Caracatița de parbriz, noua măsură împotriva șoferilor care parchează neregulamentar

Chinezii atacă segmentul SUV coupé

Germania și-ar putea lua adio de la autostrăzile fără limită de viteză

De-asta nu putem avea șosele sigure în România

Românii nu învață pentru examenul auto

 

Experimentele desfășurate arată că, în medie, unui hoț îi sunt suficiente 18 secunde pentru a descoperi frecvența semnalului emis de cheia mașinii. 18 secunde – atât durează să spargi un autoturism dotat cu un sistem de securitate modern și costisitor.

Singurele mașini care nu au putut fi păcălite sunt produse de Jaguar Land Rover, anume: Discovery, Range Rover și i-PACE. Acestea utilizează o tehnologie de bandă ultra-lată (UWB) care stabilește corect și precis distanța dintre autoturism și cheie, spun cei care au realizat această cercetare.

Ca să nu alarmeze inutil populația, nemții de la ADAC propun și o măsură de siguranță: „Dacă deții deja o mașină cu acces și pornire fără cheie, caută în manual dacă poate fi dezactivată funcția. Dacă da, vehiculul nu va fi învins prin metoda prezentată aici – dar va funcționa numai fără (adesea extrem de costisitorul) confort al accesului fără cheie’.

Lista completă a mașinilor testate și rezultatele probelor pot fi consultate printr-un click aici.

Sursa foto: 123RF.com

Adaugă un comentariu